1. ФК Унион Берлин не е обикновен новак в Бундеслигата. Тимът от столицата е първият от бившия Източен Берлин, който играе в елита на Германия след обединението през 1990 година. Унион носи в себе си името “обединение” и през всичките тези години е преследвал това – да играе из цяла Германия срещу най-големите в страната.

“Железните”, както е прякорът на скромния тим, се раждат още през 1906 година под името ФК Олимпия Обершьоневайде. По време на Студената война тимът е разпределен в Източен Берлин и играе в лигата на Източна Германия. “Стадионът на Старото лесничейство” е най-големият стадион само за футбол в германската столица. Той е отворен през 1920 година и оттогава досега е дом на Унион Берлин и неговите предшественици.

По време на “Третия Райх” тимът често изпада и влиза в елита. В годините на Студената война клубът търпи метаморфози преди окончателно да вземе настоящото си име – Унион Берлин през 1966 година. През 1990 година германската футболна йерархия се ремодефицира, а Унион Берлин е на прага на фалита. През 1993-а и 1994-а тимът печели шампионата си в Трета Бундеслига, но не получава промоция поради финансови проблеми.

През сезон 2000/01 тимът най-накрая успява да се изкачи във Втора Бундеслига под ръководството на българския треньор Георги Василев. Гочето прави фурор в турнира за Купата на Германия и извежда тима до финала. Унион губи финала от Шалке 04 с 0:2, но се сдобива с право на европейско участие. Берлинчани дори отстраняват един съперник в турнира за Купата на УЕФА – финландския Хака. Във втория кръг Унион среща българския Литекс и отпада.

От 2003 година Унион Берлин започва една прекрасна неофициална инициатива. На Коледа фенове на отбора се събират на стадиона и пеят коледни песни. Инициативата се разраства и вече привлича погледите на целия свят. През 2019 година Унион Берлин постига голямата си цел – влиза в елита на Германия, и сега ще брани правото си да играе сред големите.

Днес на Унион предстои градски сблъсък с Херта. “Железните” се представят силно през този сезон и имат своите шансове. Според efbet Херта е в малко по-добри позиции – коефициент за победа 2,35. Успех за Унион Берлин се котира със ставка 3,25. При равенство печелившият залог се умножава по 3,45.