Моркамб и Нюпорт се изправят един срещу друг във финалния плейоф на Втора лига и шансът да намерят място в третото ниво на английския футбол. Моркамб елиминира Транмиър на полуфиналите, а Нюпорт се справи с Форест Грийн, но след изключително драматичен втори мач, който стигна до продължения.

От последното участие на Нюпорт Каунти в третото ниво през 1987 г., клубът фалира, бе реформиран и прекара 25 години при аматьорите. За техния съперник четвърт век може да не изглежда толкова много. Създаденият през 1920 г. Моркамб прекара първите 87 години от съществуването си извън професионалните дивизии. Последните 14 сезона те са във Втора лига, обикновено в долната част на таблицата и ще търсят първа промоция от нея в историята си.

Към интригата се добавя и нападателят Кевин Елисън. Легендата на Моркамб бе освободен миналото лято, когато беше на 41 години и подписа с днешния съперник Нюпорт. Той се разписа в двубоя между двата отбора в редовния сезон. Нюпорт има три поредни победи в директните двубои.

Коефициентът на efbet за победа на Моркамб е 2.95, равенството е оценено на 3.20, а успех на Нюпорт на 2.75.