Лейкнир (Рейкявик) е исландски клуб с 47-годишна история. Известен е с прозвището си “Гордостта на Брейдхолт” по името на столичния квартал, от който е. Истината обаче е, че тимът няма много поводи за гордост, защото за толкова време само веднъж е стигал до елитната дивизия, като изпадна обратно още при дебюта си. Това се случи през 2015 г., когато Лейкнир спечели само три мача и в крайна сметка не издържа на конкуренцията. От тогава насам тимът е във втория ешелон – “Инкасо-Дейлдин”, като през миналата кампания съвсем малко не му достигна за нова промоция.

От 2008 г. насам клубът се радва на нова база с четири тренировъчни терена, която привлича все повече и повече деца. Затова и школата на Лейкнир е сред най-популярните в Рейкявик. В момента в първия няма нито един чужденец. Тимът домакинства на стадион “Лейкнисвьолур”, който събира 1500 души.

Най-известният футболист в историята на клуба е вратарят Ханес Халдорсон, който все още пази за националния отбор на Исландия. 36-годишният страж беше под рамката на тима на Евро 2016 и после на Мондиал 2018. Халдорсон е юноша на Лейкнир, а в момента е известен и като филмов продуцент. Клубен химн на столичния клуб е песента “In the Ghetto” на Елвис Пресли и звучи преди началото на всяко домакинство.

Лейкнир Р стартира новия сезон с две победи и едно равенство, а във вторник вече приема Ибв Вестманеяр. Според efbet шансовете на двата отбора са изравнени. Коефициентът за “единица” е 2.65, залози за победа на госта се приемат при 2.45, а ставката за равенство е 3.95.