ФК Халифакс Таун е клуб от Западен Йоркшир, който в момента играе в Националната лига – петото ниво в английската футболна структура. В настоящия си вид този клуб е създаден през 2008 година, но за феновете, подкрепящи отбора, Халифакс Таун е на 109 години.

Халифакс Таун АФК е създаден на 24 май 1911 година. През 2007-ма клубът изпада в тежка финансова криза, заради която е вкаран в администрация. От актива на тима са отнети 10 точки, но въпреки това той успява да се спаси от изпадане в последния възможен момент. След края на сезона клубното ръководство не успява да постигне споразумение за извеждането на Халифакс Таун от администрация. Клубът е изхвърлен от Футболната конференция, а ръководството няма успех при обжалването на това решение. През май 2008 година става ясно, че клубът дължи над 800 000 паунда на Данъчните служби, а общите задължения са в размер на над 2 милиона паунда. Така Халифакс Таун АФК фалира и прекратява своето съществуване. Директорите на предишното юридическо лице веднага сформират нов клуб под името ФК Халифакс Таун, който започва да играе в Northern Premier League Division One North – осмо ниво на английския футбол.

Клубът започва да се изкачва по стълбицата на долните нива. Между април 2009 и ноември 2010 Халифакс Таун записва един рекорд, с който много се гордее – 30 поредни домакински срещи за първенство без загуба. През 2016 отборът изпада от Националната лига, но по същото време триумфира на “Уембли” с ФА Трофи, след като побеждава с 1:0 Гримсби Таун. Още на следващия сезон Халифакс се завръща в Националната лига. 

Днес Халифакс Таун излиза срещу Боръм Ууд в 1/4-финален плейоф за влизане в Лига Две. Това е най-големият мач за Халифакс от шест години насам. През 2014 година отборът също достига до плейофите в дивизията, където губи от Кеймбридж. Боръм и Халифакс завършиха съответно на пето и шесто място в крайното класиране на редовния сезон. “Дървените” са фаворит, като коефициентът за тяхна победа в efbet e 2.05. Ставката за равенство е 3.40, докато “двойката” е оценена с 3.85.