Оксфорд не е известен с футболния си клуб, но има надежди, че и той може да му носи радости в близките години. Градът е дом на най-стария и може би най-престижния университет в света. През учебната институция са минали 72 Нобелови лауреати и 28 министър-председатели на Великобритания.

Футболният клуб не е толкова древен, колкото университета, но има своята далечна история. Създаден през 1893 г. под името Хедингтън Юнайтед. Нивото не е много високо до 1960 г., когато е преименуван на Оксфорд Юнайтед, а две години по-късно става професионален. След като печели промоция за Втора дивизия през 1968 г. тимът се задържа на това ниво осем сезона.

Клубът е близо до фалит през 1982 г. Тогава идва предложение да се обедини със съседите от Рединг. Протести на феновете и на двата отбора осуетяват намеренията. След като оцелява, идва най-успешният период в историята. Оксфорд печели Трета дивизия през 1984 г., а следващия сезон е първи и във Втора дивизия, като за първи път достига елита на Англия.

В първия сезон сред най-добрите тимът се спасява от изпадане в последния кръг след победа с 3:0 над Арсенал. Същата година печели Купата на Лигата, но няма възможност да участва в евротурнирите поради наказанието на английските отбори. След три сезона в елита Оксфорд се завръща във Втора дивизия и тръгва отново надолу.

Финансови проблеми и смяна на собствениците допълват картината и в началото на 21-и век се озовават в четвъртото ниво на английския футбол. След 44 години в професионалния футбол тимът даже стига до аматьорските дивизии през 2006 г. Завръщането е пет години по-късно, когато отново е в Трета дивизия.

Последните години Оксфорд се установи в Първа лига (третото ниво), а този сезон мечтае и за крачка нагоре. Тимът бе на четвърто място в класирането преди да бъде спряно първенството. След решението редовният сезон да не бъде доигран Оксфорд си осигури място в плейофите, които започват днес.

Отборът на Карл Робинсън гостува на Портсмут в първия мач от двубоите за промоция. Домакините са фаворити според коефициентите на efbet, но не е ясно в какво състояние са двата отбора след дългото прекъсване. Успех на Портсмут се оценява на 2.25, котировката за равенство е 3.30, а коефициентът за победа на Оксфорд – 3.55.