Дербито на Прага или пражкото S, наричано така заради първата буква от имената на двата отбора, е сблъсъкът между двата най-успешни тима в Чехия – Спарта и Славия. Това съперничество е изключително старо, тъй като двата клуба са създадени още през 19 век. Славия (Прага) започва своето съществуване през 1892-ра, докато Спарта възниква година по-късно. Славия няма футболен отбор в първите четири години от основаването на клуба и поради тази причина дебютното дерби на Прага се провежда през 1896 година. На 29 март двата обора завършват 0:0 и така започва най-голямото съперничество в чешкия футбол. 

До този момент Славия и Спарта са играли 295 пъти помежду си. Предимството е за “железните”, които имат 133 победи, срещу 91 успеха за “червено-белите”.  Съотношението на спечелените титли е 36 за Спарта срещу 20 за Славия.

Най-голямата победа, която постига Славия в дербито, е с 9:1 през 1907 година. Спарта има разгром над вечния си съперник с 8:1 през 1952 година. 

Въпреки че в исторически план Спарта е по-успешният клуб, последните години са за Славия. “Червено-белите” вдигнаха три титли в предишните четири сезона, а днес ще бъдат короновани с още една. Последната титла на Спарта бе през 2014 година. Славия триумфира и в три от предишните четири издания на дербито на Прага, като Спарта няма победа в девет мача поред срещу големия си съперник. За последното двете S се срещнаха на 8 март, когато завършиха 1:1 на стадиона на Славия в двубой от 24-тия кръг. Днес двата отбора се изправят отново един срещу друг на “Синобо” в среща от Шампионската група на Първа лига на Чехия. Добре познатите съперници влизат в този двубой като първи и трети във временното класиране, но Славия има цели 25 точки повече от Спарта. След днешния двубой на Славия ще бъде връчена 20-ата титла на страната. Коефициентът в efbet за победа на домакините е 1.85. Ставката за равенство е 3.95, докато “двойката” е оценена с 4.30. 

Интересно е, че в днешното дерби трябва да се реши и битката за голмайстора на чешкото първенство. В момента Петер Муса (Славия) и Либор Козак (Спарта) имат по 14 гола. Таранът на Спарта обаче има шанс да излезе еднолично на върха, тъй като Муса ще пропусне двубоя заради наказание.