За втори път в рамките на последните три години тимът на Вейле Болдклуб ще спечели промоция за Суперлигата на Дания. Три кръга преди края на сезона в Първа дивизия отборът има 8 точки преднина на върха и не се вижда как може да бъде застигнат от Виборг. В предишния сезон “червените” от град Вейле бяха част от елита, но изпаднаха, след като завършиха на последно място. Те обаче успяха бързо да се съвземат и отново ще играят сред най-силните. 

Клубът се радва на 129-годишна история, което е нещо типично за датския футбол. Срещу името на Вейле стоят пет титли и шест купи на страната. Първият “златен” период на тима е отпреди повече от век – между 1910 и 1920 г., когато на четири пъти е спечелено първенството на  полуостров Ютланд. Следващата голяма ера в историята на Вейле е през 70-те години на 20 век, когато са завоювани три титли на датската елитна дивизия. През 1978 г. тимът стига дори до 1/4-финал в турнира на КНК, където отпада от Твенте. За последно през 1984 г. клубът се окичва със златните медали. Последната поява в европейските турнири пък е от кампания 1998/99, когато Вейле шокира всички с домакинска победа с 1:0 над Севиля. На реванша обаче “червените” отстъпвата с 0:5. 

През клуба са минали куп датски величия. “Златната топка” Алън Симонсен, Джон Сивебек, Томас Гравесен и Джони Мьолби дори са юноши на Вейле, а там е играл и Пребен Елкер.  

 

Треньор на отбора в момента е бившият национал на Румъния Константин Гълка. В състава му има цели 12 чужденци. Тимът домакинства на стадион “Вейле”, който събира над 10 000 души. 

Във вторник Вейле гостува на Кьоге и се нуждае от точка, за да си гарантира влизането в елита. Според efbet отборът е фаворит, като залози за “двойка” се приемат при коефициент 1.95. Ремито е оценено на 3.55, а ставката за успех на домакините е 4.10.